Pages of Márta Baranyai

Pages of Márta Baranyai

We have 23 guests online
Kígyó
There are no translations available.

 

...a szimbólumok szimbóluma..

A kígyó egyetemes szimbólum, mely sokakban félelmet, undort, vagy viszolygást vált ki. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - az évezredek során sok nép tisztelte, áldozott neki, vagy szellemnek tekintette őket.

A végtagok nélküli, csúszós, bőrét bizonyos időközönként levedlő állat tekerőző alakja gyakran ellentétes jelentéseket hordoz:

- lehet szoláris jelkép - ha a Nap sugarait jelképezi,

- vagy lehet lunáris szimbólum - ha bőrének megújulása által a Hold időszakos megújulását mutatja. Ez a halhatatlanság és az újjászületés jelképe is.

- Fallikus jelképként utal a férfi-női jellegekre.

- Spirális, vagy kör alakú ábrázolásai pedig utalnak a ciklikus időre és a változó sorsra is.

- Rejtőzködő életmódja, téli álma és a föld alá, üregekbe bújása miatt az alvilágot is megtestesítheti.

- Tekeredő teste az agytekervényeket is felidézheti, ezért szimbolizálhatja a logikát, a bölcsességet és a jóstehetséget is.

 

A kígyó jelentése a sámánisztikus ábrázolásban:

 

A világtengely, vagy Világfa összeköti egymással a különböző világokat, hogy lehetővé tegye az ezek közti utazást. Gyökerei az alsó világba nyúlnak, törzse a középső világnak felel meg, lombja pedig az égbolt, a felsőbb világ. A rajta lévő gyümölcsök a tudást szimbolizálják.

A fát általában egy kígyó vagy sárkány őrzi, ami a belső küzdelem és az energia jelképe.

Az állatok nyelve a sámán számára a természet titkainak megismerését teszi lehetővé. Ez a kígyó elfogyasztásával tanulható meg, a kígyó varázsereje révén.

 

Egy ősi kolumbiai mítosz (Sibonduy) részlete:

 

"Létezik egy nyelv, a nyelvek nyelve: a kígyó, vagy a telepátia nyelve, a természet valamennyi létezője ezen a nyelven kommunikál egymással. Ez a nyelv hiányzott a létezőknek.

...Ekkor a nagy tó fenekén megszületett egy tojás. Ez a tojás hordta ki azt a lényt, aki a földre hozta a nyelvek nyelvét. Majd megkezdődött a tojás lassú vajúdása, ami nagyon sokáig tartott, mert egy nagyon bölcs lény fejlődött benne. Aki ebből a tojásból született, a világ összes nyelvét megtanulta, minden kitalált nyelvet és azokat is, amiket csak később kezdtek el beszélni…

Ő a tiszteletre méltó anya, aki a vízbe és a levegőbe rejtve elhozta a földre a kommunikációt. A kígyó testének egyik fele a levegőben másik fele a vízben volt… Azt mondják, hogy a víz és a levegő a legpletykásabb teremtmények a földön, a legközlékenyebbek, mert minden élőlényben megjelennek kívül és belül egyszerre. A levegőt ki és belélegezzük, ami által a föld összes levegőjével kapcsolatban vagyunk, ugyanígy a vízzel is.

Amint a kígyó elmondta a víznek és a levegőnek azt, amit a tojásban megtanult, a természet összes lénye megtudta, hogy hol a helye és mi a célja, mit kell tennie ahhoz, hogy jól éljenek. Ezek után a természet teljes összhangba került.

Az egyetlen lehetőség, hogy felébredjünk az álomból: „Tudni kimenni és bemenni és egyszerre bent lenni.” olyan, mint egy kör egy másik körben. Ez az, amit mi, emberek nem tudunk..."

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack