Pages of Márta Baranyai

Pages of Márta Baranyai

We have 24 guests online
Spirál
There are no translations available.

 

A spirál ábrázolása végigkísérte az emberiség történelmét. E szimbólum jelentése együtt alakult, formálódott a különféle népek és kultúrák életével.

Az az egyik legkedveltebb jelkép, mely egy mindenhol jelen lévő alakzat: fellelhetjük az állatvilágban (pl. csigák, kagylók), a növényeknél (pl. kúszó növények), de megtalálhatjuk a világegyetemben is (a galaxisok hasonló formába rendeződnek), de emellett persze ne feledkezzünk meg a DNS-ről sem! A víz örvényalakban folyik le a kádban, a ciklonok és anticiklonok is ilyen formában jelentkeznek.

Szimbolikus értelemben vett jelentése egyszerű: optimizmus és dinamizmus. A maghoz, a spirál középpontjához nem egyenes, de biztos út vezet.

Jellemzően az óramutató járásával megegyező irányba forog, így aktivizálja a pozitív energiákat (ellenkező irányban forogva negatív jelkép, amely romboló energiákat szabadít fel).

A Feng Shui viszont egységként tekint a jobbra vagy balra forgó spirálra: kettősük alkotja a jin-jangot. A tudást, az Aranykor ismeretét és titkait is jelképezi: középpontjába eljutva megismerhetjük a teremtést, a szakrális teremtőt.

Lehet benső utazás is a spirál spirituális jelentése: a kezdettől a végig, majd vissza. A kozmikus energia képi megjelenítése. Sokszor utal a Napra.

A spirál megmozgat és kiegyensúlyoz, de romba is dönthet. Kelta értelmezésben a föld, a víz és az ég egységét jelenti: a hármas spirál (triskele) a legősibb jelképek egyike: születés, halál és újjászületés, vagy pedig a lélek, a test és a szellem hármasa. Szoros rokonságban áll a szvasztikával (horogkereszt), amely szintén szakrális jelentéssel bír - elsősorban Európán kívül.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack