Pages of Márta Baranyai

Pages of Márta Baranyai

We have 30 guests online
Egyszarvú / Unikornis
There are no translations available.

Miért az egyszarvú?...

...Mert az egyszarvúak mindent óvnak és megtisztítanak, ami az emberi élet számára valódi érték. Védik a Földet, a földet, a levegőt, a vizet, a hagyományt, az etikát, az érzelmeket és az emberi kapcsolatokat, azaz mindazt, amire nekünk, embereknek életünk fenntartásához szükségünk van.

Az unikornisok arra emlékeztetnek bennünket, hogy kik is vagyunk valójában. Szarvuk gyógyító energiájú, amely nem csupán testünket és érzelmeinket, hanem a lelkünket is képes meggyógyítani. Az unikornisok még a Föld sebeit is képesek begyógyítani.

Ezek a csodálatos, nemes paripák felkutatják azokat, akikből sugárzik a fény, mert tovább látnak saját kicsinyes önmaguknál. Azokat az embereket keresik, akik mások megsegítésére és a világnak – még ha az annak csak egy kis szelete is – a jobbá tételére törekszenek.

Az unikornisok segítenek, hogy kitartsunk elképzeléseink mellett; bátorságot és hitet öntenek belénk a kihívások és nehézségek idején. Megerősítenek és megszilárdítanak elhatározásunkban, méltósággal és vonzerővel ruháznak fel, hogy harcolhassunk az igazunkért.

Az egyszarvú  (lat. Unicornis, gör. monocerosz), ló alakú mesés állat, vörös lófeje, fehér lóteste, őzlába és oroszlánfarka van, homloka közepén egyenes hegyes szarvval, mely hatalmas fegyveréül szolgál.

Ókori eredetű hiedelmek szerint szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti; az állatot csak úgy lehet elfogni, ha egy szűz leányt ültetnek le útjába, az előtt letérdel, és ölébe hajtja a fejét.
A csodalény homloka közepéből kiálló, egyetlen hosszú szarv antitoxikus erejű. A legenda szerint a tó vizébe, melyből az unicornis inni szokott, az elpusztítására törő gonosz kígyó mérget bocsát, ám az okos egyszarvú, mielőtt inna, tetszése szerint mozgatható, varázserejű szarvát a vízbe dugja, s ezáltal a legromlottabb, mérgező vagy méregtartalmú vizet is méregteleníti és kristálytisztává varázsolja.
Mai állataink között nem található meg a homlokán egyetlen hosszú szarvval rendelkező kecses állat.

 

  • Ókori  állatnak tartották, melynek őshazája India és Afrika.
  • A különböző népek regéi az egyszarvút a teremtéskori ősállapothoz rendelik. Az egész világot átszövő teremtő szeretet egyik jelképe volt.
  • Az egyiptomi hagyományban szakrális jelentése van: az erények összességét jelenti.
  • Más kultúrában az egyszarvú jelentése a föld teremtő energiái, az egyszarvú a világot alkotó öt elemi erő összességét fogja egybe. Nemes állatnak tartják, ami még a fűre sem lép rá. Az egyszarvú csak békeidőben és jólétben mutatkozik! Megjelenéséhez bőség kapcsolódik. Az egyszarvú ugyanakkor az eső ura, aki szárazság idején az egyensúly érdekében harcba száll a Nappal.
  • Az ógörögök szerint az unikornis mellé rendelődő energiák hozták létre az évszakok váltakozását.
  • Nagyon régi hun regék is kapcsolódnak az egyszarvúhoz: a világ teremtése előtti állapotról szóló hitregékben az egyszarvú a ló alakját veszi fel. A hun eredetmonda szerint a földi létezés előtt az ég népesült be. A kezdetekkor az égben a fehér lónak egy hosszú szarva volt. Má istenség harcban legyőzte a lovak szellemét.  A küzdelemben letörött a ló egyetlen szarva.  A lovak fején egy bütyök tanúsítja, hogy volt szarva valamikor. Má istenség másik neve Mén, jelezvén, hogy a holddal és a holdistennővel kapcsolatos. A magyarok lovas istenétől féltek a keleti népek. Nagy hatalommal bírónak és igazságosnak tartották. A történeti korokban a hun-szkítáknál a fehér ló az uralkodó király jellegzetes eleme volt.
  • A Bibliában az egyszarvú az Ótestamentumban jelenik meg, mint igazságot és békét hozó lény.

A ló és az egyszarvú mindig szent jelképnek számított.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack