Baranyai Márta lapjai

Baranyai Márta lapjai

Oldalainkat 35 vendég böngészi

Parafa - "Őskultúrák őrízői"

Mindig nagy érdeklődéssel szemléltem a történelem előtti korok, és az emberi civilizáció hajnalán született kultúrák művészetét, hagyatékát.

Műveimet e korok alkotásai ihlették "Őskultúrák őrizői" címmel, mely a Föld különböző, egymástól távol eső ősi, archaikus kultúráinak tárgyi emlékeit mutatja be.

Célom az összehasonlítás - rámutatva, hogy az egymástól kontinensnyi távolságra élő civilizációk művészetében, motívumkincsében és hitvilágában milyen hasonlóságok lelhetők fel.

Ennek a témavilágnak a megjelenítésével ismeretterjesztő, tanító szerepet is igyekszem felvállalni közel hozva a közönség számára - egyebek mellett - az ausztráliai őslakók "álomidő" korszakának művészetét, az Afrika szívéből származó sziklavéseteket, a romjaiban is impozáns egykori perzsa fővárost, vagy a máig megfejtetlen, titokzatos Phaistosi korongot...

Az eredeti alkotások anyaga jellemzően kő, fa, terrakotta vagy bőr, melynek látványát, esztétikai és térbeli hatását a parafa-festmény kitűnően érzékelteti a felület sejtszerkezetének, és a különleges festési technikának köszönhetően.


Sziklarajz
Kentaur
Szivárványkígyó
Maya naptár
Lovas harcos
Phaistosi korong
A tűz harcosa
Ősidők titkai
Bálványok
Persepolis
Mithras
Angkor táncosnői
Ősök emléke 1
Ősök emléke 2
Ősök emléke 3
Lélek
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack